Oral and Maxillofacial Pathology Journal / Vol. 3. No. 2. 2016-02: 22 - 25

Bovine Lactoferrine’s Effectivity in Inhibiting Colonization of Streptococcus mutans bacteria

Efektivitas Bovine Laktoferin dalam Menghambat Kolonisasi Bakteri Streptococcus Mutans

1. Adam Bimasakti
    Mahasiswa Pendidikan Dokter Gigi Fakultas Kedokeran Gigi Unair
    adambimasakti@hotmail.com
  2. Istiati
    Staf Pengajar Departemen Patologi Mulut Fakultas Kedokteran Gigi Unair
    prof.istiati@gmail.com
  3. Edhi Jularso
    Staf Pengajar Departemen Patologi Mulut Fakultas Kedokteran Gigi Unair
    edhi.jularso@gmail.com

The prevalence of caries in Indonesia ranged 72,1%. It is caused by infection and virulence from Streptococcus mutans (S. mutans). An alternative  solution has to be done toward inhibiting caries is effective to kill bacteria. Bovine lactoferrin is a glycoprotein potentially as an antibacteria. The antibacterial potencies of bovine lactoferrin toward S. mutans bacteria could be identified by determining Minimal Inhibitory Concentration (MIC) and Minimal Bactericidal Concentration (MBC). Aim: This study was aimed to prove antibacterial potencies by identifying Minimal Inhibitory Concentration (MIC) and Minimal Bactericidal Concentration (MBC) of bovine lactoferrin toward S. mutans bacteria. Method: This study is an experimental laboratories in research design of The Post Test Only Control Group Design by using S. mutans bacteria cultured upon BHIB (Brain Heart Infusion Broth) medium and diluted according to the standard Mc.Farland 1,5 x 108 CFU/ml by treating concentration bovine lactoferrin 700 μg/ml, 600 μg/ml, 500 μg/ml and 400 μg/ml and each of it was given 0.1 ml bacteria and cultured upon TYC (Tryptone Yeast Cysteine) medium. Result. In the concentration 500 μg/ml there are 9,2% bacterial growth and in the concentration 600 μg/ml  there are no bacterial growth. Conclusion. Bovine lactoferrin has an antibacterial potency toward S. mutans bacteria. The MIC shows in concentration of 500 μg/ml and the MBC shows in concentration of 600 μg/ml.

Keyword: Bovine Lactoferrin, Streptococcus mutans, MIC, MBC,

Prevalensi karies di Indonesia berkisar sebanyak 72,1%. Hal ini disebabkan dari infeksi dan virulensi dari bakteri Streptococcus mutans (S. mutans). Salah satu cara mencegah terjadinya karies adalah dengan membunuh koloni sel bakteri ini. Bovine laktoferin merupakan sejenis glycoprotein yang bersifat sebagai antibakteria. Potensi antibakteri dari bovine laktoferin  terhadap bakteri S. mutans dapat diidentifikasi dengan menentukan Konsentrasi Hambat Minimal (KHM) dan Konsentrasi Bunuh Minimal (KBM). Tujuan. Penelitian ini bertujuan untuk membuktikan potensi antibakteri dengan mengidentifikasi Konsentrasi Hambat Minimal (KHM) dan Konsentrasi Bunuh Minimal (KBM) dari bovine laktoferin terhadap bakteri S. mutans. Metode. Penelitian ini merupakan jenis penelitian eksperimental laboratories secara in vitro dengan rancangan Post test-only control group design dengan menggunakan bakteri S. mutans yang dikultur pada media BHIB (Brain Heart Infusion Broth) yang telah distandarkan 1,5 Mc. Farland dengan perlakuan pemberian larutan bovine laktoferin dengan konsentrasi 700 μg/ml, 600 μg/ml, 500 μg/ml and 400 μg/ml dan kemudian dikultur pada media TYC (Trytone Yeast Cysteine). Hasil. Pada kelompok konsentrasi 500 μg/ml terdapat pertumbuhan koloni sel bakteri S. mutans sebanyak 9,2% dan pada konsentrasi 600 μg/ml tidak ditemukan pertumbuhan bakteri. Kesimpulan. Bovine laktoferin memeiliki potensi antibakteri terhadap pertumbuhan bakteri S. mutans. KHM didapatkan pada kelompok 500 μg/ml dan KBM pada kelompok 600 μg/ml.

1. Malohing D, Anindita PS, Gunawan PN, Status Karies Pada Gigi Berjejal Di Sd Negeri 12 Tuminting. Tuminiting, Jurnal e-GiGi (eG) , 2013.
  2. Roseanu A, Florian P, Condei M, Critea D and Damian M, Antibacterial activity of Lactoferrin and Lactoferricin against oral Streptococci. Romania, Biotechnological Letters , 2010.