Detail Article

Material Dental Journal / Vol. 7. No. 2. 2016-07: 45 - 50


Inhibition of seed extract of avocado (Persea americana Mill) to growth of bacteria Porphyromonas gingivalis


Daya hambat ekstrak biji avokad (Persea americana Mill) terhadap pertumbuhan bakteri Porphyromonas gingivalis

  1. Chairah Laily
    Mahasiswa Program Sarjana Kedokteran Gigi, Fakultas Kedokteran Gigi, Univeristas Airlangga, Surabaya-Indonesia
    chairahlaily30@gmail.com
  2. Soebagio
    Departemen Material Kedokteran Gigi Fakultas Kedokteran Gigi, Univeristas Airlangga, Surabaya-Indonesia
    -
  3. Titien Hary Agustantina
    Departemen Material Kedokteran Gigi Fakultas Kedokteran Gigi, Univeristas Airlangga, Surabaya-Indonesia
    titienha@gmail.com

Abstract

Background: Porphyromonas gingivalis is one of the main causes of periodontitis. Antibacterial material containing chemicals can cause side effects. One of the herbal ingredients that have antibacterial potency is the avocado (Persea americana Mill). Phytochemical test results, avocado seed extract contains alkaloids, saponins, flavonoids, and tannins acts as an antibacterial. Purpose: This study aimed to determine the inhibition of avocado seed extract with a concentration of 25%, 50%, and 100% against Porphyromonas gingivalis. Methods: This study used the avocado seed extract with a concentration of 25%, 50% and 100%. Porphyromonas gingivalis bacteria streaked into Nutrient Agar order in petridish. Petridish 1 containing media NA and bacteria Porphyromonas gingivalis were divided into 3 equal parts for groups A, B, and C (treatment group) and petridish 2 containing media NA and bacteria Porphyromonas gingivalis were divided into two equal parts for groups D and E (positive and negative control). Paper disk with a size of 5 mm dipped in avocado seed extract and chlorheksidin then placed in the middle petridish on each section. Samples in petridish incubated at 37°C in an anaerobic atmosphere for 24 hours. Results of research conducted observation and measurement of inhibitory zone. Data were analyzed statistically by one-way ANOVA test and Tukey HSD. Results: One way ANOVA test there are differences in the inhibition of the growth of Porphyromonas gingivalis were significant at sample groups due to the provision of avocado seed extract. Conclusions: The avocado seed extract concentration of 25%, 50% and 100% can inhibit the growth of bacteria Porphyromonas gingivalis.

Keyword: Antibacterial, avocado seeds extract (Persea americana Mill), inhibition, Porphyromonas gingivalis,

Abstrak

Latar belakang: Porphyromonas gingivalis adalah salah satu bakteri utama penyebab periodontitis. Bahan antibakteri yang berisi bahan kimia dapat menimbulkan efek samping. Salah satu bahan herbal yang memiliki daya antibakteri adalah buah avokad (Persea Americana Mill). Hasil uji fitokimia, ekstrak biji avokad memiliki kandungan alkaloid, saponin, flavonoid, dan tanin berfungsi sebagai antibakteri. Tujuan: Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui daya hambat ekstrak biji avokad dengan konsentrasi 25%, 50%, dan 100% terhadap Porphyromonas gingivalis. Metode: Penelitian ini menggunakan ekstrak biji avokad dengan konsentrasi 25%, 50%, dan 100%. Bakteri Porphyromonas gingivalis digoreskan pada media Nutrient Agar dalam petridish. Petridish 1 yang berisi media NA dan bakteri Porphyromonas gingivalis dibagi menjadi 3 bagian yang sama untuk kelompok A, B, dan C (kelompok perlakuan) dan petridish 2 yang berisi media NA dan bakteri Porphyromonas gingivalis dibagi menjadi 2 bagian yang sama untuk kelompok D dan E (kontrol positif dan negatif). Paper disk dengan ukuran 5 mm dicelupkan ke dalam ekstrak biji avokad dan khlorheksidin kemudian diletakkan pada bagian tengah petridish pada setiap bagian. Sampel dalam petridish diinkubasi pada suhu 37oC dalam suasana anaerob selama 24 jam. Hasil penelitian dilakukan pengamatan dan pengukuran zona hambat. Data dianalisis statistik dengan uji one way ANOVA dan Tukey HSD. Hasil: Hasil uji one way ANOVA terdapat perbedaan daya hambat pertumbuhan Porphyromonas gingivalis yang signifikan pada kelompok sampel akibat pemberian ekstrak biji avokad. Simpulan: Ekstrak biji avokad konsentrasi 25%, 50% dan 100% dapat menghambat pertumbuhan bakteri Porphyromonas gingivalis.


Daftar Pustaka

  1. Newman MG, Carranza’s clinical periodontology. Missouri, Saunders Elsevier, 2012.
  2. Takei HH, Carranza’s clinical periodontology. Missouri, Saunders Elsevier, 2012.
  3. Klokkevold PR, Carranza’s clinical periodontology. Missouri, Saunders Elsevier, 2012.
  4. Caranza FA, Carranza’s clinical periodontology. Missouri, Saunders Elsevier, 2012.

Visitor Article : 4185

Visitor Download : 10