Oral and Maxillofacial Pathology Journal / Vol. 4. No. 1. 0000-00: 1 - 5

The Role of Gardenia jasminoides Leaf Extract Increasing Fibroblast and Type-I Collagen on Wound Healing After Wistar Rats Tooth Extraction

Potensi Ekstrak Daun Kacapiring (Gardenia Jasminoides) Dalam Meningkatkan Jumlah Sel Fibroblas Dan Kolagen Tipe I Pada Proses Penyembuhan Luka Pencabutan Gigi Tikus Wistar

1. Frida Chusna Achirularofa
    Mahasiswa Pendidikan Dokter Gigi Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Airlangga
    frida.chusna@gmail.com
  2. Retno Pudji Rahayu,
    Staf Pengajar Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Airlangga
    retnorahayu@yahoo.com
  3. istiati
    Staf Pengajar Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Airlangga
    prof.istiati@gmail.com

The process of wound healing after tooth extraction becomes a major concern for dentistry clinicians, it is because of the discomfort and pain suffered by patients. Gardenia jasminoides believed to act as anti-inflamation on wound healing process. Objective: To prove that the extract of Gardenia jasminoides 3% can increase the number of fibroblast and type-I collagen on wound healing after tooth extraction. Method: Wistar rats were divided into 2 control groups and 2 treatment groups. Gardenia jasminoides 3%  extract gel was applied to the sockets former of wistar rat’s tooth extraction. On the third and fifth day after application, the former of revocation socket, HPA slides was made using Haematoxilin eosin (HE) staining and Immunohistochemie (IHC). The number of fibroblasts and the cells that express type I collagen was calculated using 400x magnification of microscope. Data were analyzed using Independent t-test and Pearson correlation test. Result: The number of fibroblasts and type-I collagen expression was increased in the third and fifth day of treatment group. Independent t-test obtained significant value of p <0.05. In Independent t-test, found the increased correlation number of fibroblasts and the expression of type I collagen with significant value of p <0.05. Conclusion: Gardenia jasminoides leaves Extract can increase the number of fibroblasts and the expression of type-I collagen, and there was the correlation of increased number of fibroblasts and type-I collagen expression. Thus, the extract can accelerate the wound healing process of tooth extraction.

Keyword: Gardenia jasminoides, type-I collagen, wound healing, penyembuhan luka,

Proses penyembuhan luka pasca pencabutan gigi menjadi perhatian yang utama bagi klinisi kedokteran gigi, hal ini karena ketidaknyamanan dan rasa sakit yang diderita pasien. Kandungan aktif dari daun Kacapiring (Gardenia jasminoides) dapat bertindak sebagai anti-inflamasi dalam penyembuhan luka. Tujuan: Untuk membuktikan bahwa ekstrak Gardenia jasminoides 3% dapat meningkatkan jumlah sel fibroblas dan kolagen tipe I pada proses penyembuhan pasca pencabutan gigi. Metode: Tikus wistar dibagi dalam 2 kelompok kontrol dan 2 kelompok perlakuan. Gel ekstrak Gardenia jasminoides 3% diaplikasikan pada soket bekas pencabutan gigi. Pada hari ketiga dan kelima mandibular tikus didekalsifikasi dan dibuat sediaan HPA menggunakan pengecatan Haematoxilin Eosin (HE) dan Imunohistokimia (IHC). Jumlah sel fibroblas dan jumlah sel yang mengekspresikan kolagen tipe I dihitung dibawah mikroskop cahaya dengan pembesaran 400x. Data penelitian dianalisis menggunakan uji Independent t-test dan uji korelasi pearson. Hasil: Jumlah sel fibroblas dan ekpresi kolagen tipe I meningkat pada kelompok perlakuan hari ketiga dan kelima. Uji Independent t-test diperoleh nilai signifikan p<0,05. Uji korelasi pearson didapatkan ada hubungan peningkatan jumlah sel fibroblas dan ekspresi kolagen tipe I dengan nilai signifikan p<0,05. Kesimpulan: Ekstrak daun Gardenia jasminoides 3% dapat meningkatkan jumlah sel fibroblas dan ekspresi kolagen tipe I, serta ada hubungan peningkatan jumlah sel fibroblas dan ekspresi kolagen tipe I. Sehingga ekstrak daun Gardenia jasminoides 3% dapat mempercepat proses penyembuhan luka pencabutan gigi.

1. Retno PR, Djoko AP, dan Aulanni’am. 2009, Peningkatan Ekspresi Sel Immunesurveillance oleh Senyawa Bioaktif Ekstrak Gardenia jasminoides: Suatu Inovasi dalam Penatalaksanaan Terapi Luka Akibat Trauma Pencabutan Gigi. surabaya, Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Airlangga, 2009.
  2. 4. Prashant SC, Naresh KS, Vijay KS, Prabhu D, Krishan AS and Sarang B, Amelioration of inflammatory responses by Chlorogenic acid via suppression of pro-inflammatory mediator. -, Journal of Applied Pharmaceutical Scienc, 2011.